Muay Thai Boran

Η πολεμική τέχνη του Muay Boran, απαριθμεί εκατοντάδες χρόνια ύπαρξης αφού δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη για επιβίωση και δοκιμάστηκε από την μακρόχρονη ιστορία πραγματικών μαχών και πολέμων.

Διδάσκει τις τεχνικές μάχης που χρησιμοποιούνταν πραγματικά στον πόλεμο μαζί με όπλα και περιλαμβάνει λακτίσματα, γροθιές, γονατιές, αγκωνιές, κλειδώματα, σπασίματα, ανατροπές, στατική πάλη, πάλη εδάφους καθώς και χρήση παραδοσιακών όπλων. Οι μαχητές δεν χρησιμοποιούν γάντια αλλά είτε τα γυμνά τους χέρια είτε τις γροθιές τους τυλιγμένες με σχοινί.

Οι άνθρωποι έχουν γεννηθεί με το ένστικτο του αγώνα για επιβίωση, ειδικά όταν βρίσκονται κάτω από συνθήκες πολέμου. Έτσι κάθε λαός προσπαθώντας να επιβιώσει, ανέπτυσσε πολεμικές τεχνικές ανάλογα με το σωματότυπο που τον χαρακτήριζε, τη γεωγραφική του θέση, την κουλτούρα του κ.λ.π. Η Ταϊλάνδη λόγω των ατελείωτων μακροχρόνιων πολέμων, ανέπτυξε την πολεμική τέχνη το “Μuay Boran” και το Κrabi Krabong, την τέχνη της μάχης που χρησιμοποιεί όπλα, γεγονός που την έχει βοηθήσει να διατηρεί την ανεξαρτησίας της μέχρι σήμερα.

Το Muay Boran, είναι η εθνική πολεμική τέχνη και πολιτιστική κληρονομιά της Ταϊλάνδης, τόσο παλιά όσο και η ιστορία της χώρας.

Δημιουργήθηκε για την προάσπιση της ελευθερίας του Ταϊλανδέζικου λαού και την αυτοάμυνα των πολεμιστών Thai στις δύσκολες περιόδους των πολέμων, για να εξελιχθεί στο σήμερα σε ένα άθλημα με εκατομμύρια θαυμαστές ανά τον κόσμο, και με αξιώσεις Ολυμπιακής συμμετοχής στο άμεσο μέλλον.

Στο Muay Thai πλέον, ο αθλητής χρησιμοποιεί ΟΛΑ τα μέλη του σώματός του ως αγωνιστικές επιλογές-όπλα. Όπως και όλα τα αθλήματα προωθεί τις πνευματικές και φυσικές ικανότητες, αναπτύσσοντας επιπλέον πειθαρχία, ηθική και πνευματική παιδεία. Δεν είναι τυχαία η ανακάλυψη και ραγδαία εξάπλωσή του στην Δύση, γιατί καταφέρνει να συνδυάζει την αθλητική παιδεία με το συναρπαστικό θέαμα στην αγωνιστική του μορφή.

Το παραδοσιακό Muay Thai Boran) όμως, είναι μια από τις αρχαιότερες πολεμικές τέχνες και πιστεύεται ότι προέρχεται και αναπτύχθηκε κατά την Βασιλεία του Σιάμ μερικές χιλιάδες χρόνια πριν. Άκμασε κατά την περίοδο του Muay Kad Chuek, όπου οι αντίπαλοι επιτρεπόταν να χρησιμοποιούν όποια τεχνική επιθυμούσαν. Στην πραγματικότητα είναι μια πολεμική τέχνη που χρησιμοποιούσε η ελίτ των στρατηγών και των πολεμιστών που βρίσκονταν κοντά στην βασιλική οικογένεια.

Δημιουργήθηκε στα αρχαία πεδία μαχών, όταν οι πολεμιστές μαχόντουσαν με όπλα, ξίφη, σπαθιά κλπ. Οι τεχνικές και οι αρχές του έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο και σαν στόχους είχαν:

  1. Η συμπλοκή να τελειώνει με τον γρηγορότερο και το πιο σίγουρο τρόπο.
  2. Να καταβάλλεται όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια.
  3. Να εξασφαλίζεται ότι ο αντίπαλος θα πληγεί αν όχι ολοκληρωτικά, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.

Σήμερα στο σύγχρονο Muay Thai τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, οι πυγμάχοι ανταλλάσσουν επώδυνα λακτίσματα και γροθιές για να ψυχαγωγήσουν το πλήθος και πολλές φορές να τραυματίζονται σοβαρά.

Το παραδοσιακό Muay έχει σαν βασική αρχή ότι πριν μάθεις πώς να πονέσεις τον αντίπαλο σου, μάθε πρώτα πώς να προστατευτείς εσύ.
Οι αγώνες που γίνονται κάθε εβδομάδα στο Lumpinee Στάδιο, καθώς και σε άλλα στάδια της Ταϊλάνδης, απέχουν πολύ από την αυθεντική τέχνη του Muay Thai.

Η πραγματική αρχαία τέχνη του Muay περιλαμβάνει όλα τα χτυπήματα, πιασίματα (όχι απλώς clinch), ανατροπές. σπασίματα, πάλη εδάφους, στατική πάλη – καθένα με τις δικές του άπειρες παραλλαγές. Επίσης οι πυγμάχοι δεν φορούν γάντια αλλά χρησιμοποιούν είτε τα γυμνά τους χέρια είτε τις γροθιές τους τυλιγμένες με σχοινί.

Στο σύγχρονο Muay Thai, μπορεί κάποιος να προετοιμαστεί για 6-8 μήνες σε ένα τοπικό γυμναστήριο μαθαίνοντας βασικές άμυνες και λακτίσματα και μετά μπορεί να μπει ενεργά στον συναγωνισμό.

Εκείνοι όμως που ασχολούνται με το αρχαίο αυθεντικό Muay Thai, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 2-3 χρόνια προετοιμασίας πριν γίνουν δεκτοί ως πραγματικοί μαθητές. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

  1. Για να δοκιμαστεί η υπομονή και η επιμέλεια του μαθητή, και
  2. Να εξασφαλιστεί ότι ο μαθητής έχει απόλυτα κατανοήσει απόλυτα τα βήματα του αρχαίου Muay Thai, τα οποία δεν έχουν ομοιότητα με του σύγχρονου Muay Thai.

Μερικές επιπλέον πληροφορίες:

  • Το σύγχρονο Muay Thai έχει εξελιχθεί πλέον σε άθλημα και παρεκκλίνει αρκετά από την αρχικό σύστημα.
  • Για να μάθει κάποιος την πολεμική αυτή Τέχνη μπορεί να χρειαστεί από μόνο λίγα χρόνια ή και όλη του την ζωή. Όλα εξαρτώνται από το ταλέντο και την αποφασιστικότητα του μαθητή. Ένας μαθητής μπορεί να καλείται εκπαιδευτής μόνο αφού έχει μάθει απόλυτα τους βηματισμούς και τα όπλα του σώματος του να έχουν αποκτήσει τη και αυτό συνήθως απαιτεί 1-2 χρόνια εκπαίδευσης
  • Η ομορφιά του Muay Thai είναι ότι μπορεί να είναι όσο πολύπλοκο ή απλό θέλει κανείς να είναι και αυτό δεν είναι θέμα ηλικίας.
  • Το παραδοσιακό Muay Thai εστιάζει στην αυτοάμυνα, έτσι οι μαθητές εκπαιδεύονται να υπερασπίζουν τον εαυτό τους από τραυματισμούς. Επιπλέον μπορεί να εφαρμοστεί στην πάλη με τα χέρια ενάντια σε όπλα, καθώς έχει τεχνικές κλειδώματος και ρίψης, οι οποίες μπορούν να φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμες σε γυναίκες και παιδιά.
  • Το 1922 η Ταϊλανδέζικη κυβέρνηση θέλοντας να αναπτύξει το Muay Thai και να το καθιερώσει ως διεθνές στυλ boxing όρισε κανόνες, οι πυγμάχοι να φορούν γάντια, να μην επιτρέπονται οι ανατροπές, τα κλειδώματα, τα σπασίματα, οι ρίψεις και η πάλη εδάφους. Έτσι μειώθηκαν τα χαρακτηριστικά του αυθεντικού Muay Thai για να έρθουμε σήμερα στην πιο απλή πλέον μορφή του το αγωνιστικό Muay Thai.